Κυτταρομεγαλοϊός (CMV)

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ένας κοινός ιός, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δημιουργεί πρόβλημα στους ενήλικες και στα παιδιά. Τις περισσότερες φορές, οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί ενώ σε περίπτωση λοίμωξης, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίππης.
Οι φυσικοί φορείς του ιού είναι τα μικρά παιδιά. Περίπου το 1/3 των παιδιών φέρουν στις εκκρίσεις τους (σάλιο, δάκρυα, ούρα) τον ιό.

Εάν η μητέρα έχει έρθει σε επαφή με τον ιό στο παρελθόν (εκτός εγκυμοσύνης), τότε έχει αναπτύξει αντισώματα εναντίον του ιού(κάτι που εύκολα φαίνεται από τις αιματολογικές εξετάσεις) και άρα το έμβρυο προστατεύεται από μια νέα λοίμωξη.
Σε περίπτωση όμως πρωτομόλυνσης, δηλαδή πρώτη φορά λοίμωξη της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε η μητέρα δεν προλαβαίνει να παράξει αντισώματα αποτελεσματικά και ενδέχεται σε μικρό ποσοστό ο ιός να περάσει στο έμβρυο με συνέπειες σε αυτό (εγκεφαλικές ανωμαλίες, κώφωση, διανοητική καθυστέρηση).

Δυστυχώς οι θεραπείες που υπάρχουν σε περίπτωση λοίμωξης είναι αμφιλεγόμενες και μάλλον αναποτελεσματικές, οπότε το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, που είναι βεβαίως οι κανόνες υγιεινής.

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι δυνατός και εξατομικεύεται ανά περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα η μέλλουσα μητέρα που δεν έχει αντισώματα θα πρέπει να προσέχει τα εξής:

  • Να πλένει σχολαστικά τα χέρια της αφού αλλάξει τις πάνες ενός μωρού
  • Να μη φιλάει στο στόμα τα μικρά παιδιά
  • Να μη πίνει από το ίδιο ποτήρι ή να τρώει από το ίδιο πιάτο ή να χρησιμοποιεί τα ίδια μαχαιροπίρουνα με τα μικρά παιδιά
  • Να μη δοκιμάζει ποτέ η ίδια το μπιμπερό
  • Να μη χρησιμοποιεί την ίδια πετσέτα ή την ίδια οδοντόβουρτσα με το παιδί

Γενικά δηλαδή δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τις εκκρίσεις ενός παιδιού (σάλιο, δάκρυα, ούρα).

Οι ίδιοι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και από τον σύζυγο.