Ερυθρά

 

Όσο πιο νωρίς στην εγκυμοσύνη συμβαίνει η λοίμωξη αυτή, τόσο πιο σοβαρές βλάβες εμφανίζονται στο έμβρυο και συνήθως προτείνεται από το γυναικολόγο η διακοπή της κύησης (1ο τρίμηνο). Σε πιο προχωρημένη εγκυμοσύνη, ο προγεννητικός έλεγχος είναι δυνατός και εξατομικεύεται ανά περίπτωση.

Ευτυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών είναι πλέον ανοσοποιημένες (έχουν δηλαδή αντισώματα), χάριν του συστηματικού εμβολιασμού στην παιδική ηλικία. Έτσι, όταν μείνουν έγκυες, το έμβρυο προστατεύεται αποτελεσματικά από τα αντισώματα της μητέρας.

Παρ’όλ’αυτά μέχρι και 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία (ίσως και παραπάνω) δεν έχουν αντισώματα, είτε λόγω ελλειπούς ανοσοποίησης, είτε λόγω μη συστηματικού εμβολιασμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλονται οι κλασσικοί κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια της κύησης και η αποφυγή της επαφής με παιδιά τα οποία είναι άρρωστα. Ο ορολογικός έλεγχος (δηλαδή οι αιματολογικές εξετάσεις για την αναζήτηση πρωτομόλυνσης) είναι τακτικός, περίπου μια φορά το μήνα, ενώ μετά τον τοκετό, συνιστάται ο εμβολιασμός της μητέρας.