Υπερηχογράφημα β επιπέδου

Πραγματοποιείται γύρω στις 21 με 23 εβδομάδες αλλά μπορεί να γίνει και πιο νωρίς σε κάποιες περιπτώσεις (18-19 εβδομάδες).

Διαρκεί κατά μέσο όρο 20 με 30 λεπτά και εξετάζουμε ένα ένα με προσοχή την ανατομία του εμβρύου.

Εξετάζουμε το κεφάλι, τον εγκέφαλο, το θώρακα, την καρδιά, την κοιλιά, την σπονδυλική στήλη, τα άνω και κάτω άκρα του εμβρύου, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο, την ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Συνήθως καταφέρνουμε με μία εξέταση να δούμε όλα τα όργανα του εμβρύου, κάτι όμως που δεν είναι πάντα εφικτό, αφού το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας αλλάζει συνεχώς θέση, με συνέπεια κάποια όργανα να μην είναι καλά ορατά. Σε αντίθετη περίπτωση επαναλαμβάνουμε την εξέταση αργότερα ή κάποια άλλη ημέρα, συμπληρώνοντας τα όργανα που δεν είχαμε δει καλά την πρώτη φορά, λόγω θέσης.

Το ότι ένα όργανο δεν είναι ορατό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος της μητέρας σε αυτήν την εξέταση. Σε λεπτές γυναίκες η υπερηχογραφική απεικόνιση είναι πολύ πιο λεπτομερής και καθαρή σε σχέση με τις παχύσαρκες. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στη διάγνωση διαφόρων προβλημάτων του εμβρύου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν οι μελλοντικοί γονείς ότι σε ιδανικές συνθήκες εξέτασης, το ποσοστό ανίχνευσης των ανατομικών ανωμαλιών δεν ξεπερνά το 70% στο σύνολο των εξεταζόμενων οργάνων, καθώς πολύ μικρές δυσπλασίες δεν μπορούν να εντοπιστούν με τα σύγχρονα υπερηχογραφικά μέσα. Επίσης κάποιες ασθένειες, οι οποίες δεν συνοδεύονται από κάποια ανατομική ανωμαλία και ονομάζονται μεταβολικές, δεν μπορούν να ανιχνευθούν υπερηχογραφικά.  

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια ανατομική παραλλαγή ή κάποια άλλη ανωμαλία, ο γυναικολόγος θα συμβουλεύσει το ζευγάρι για τις δυνατότητες του προγεννητικού ελέγχου, ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης και θα αποφασίσουν από κοινού τον τρόπο αντιμετώπισης.