Λαπαροσκόπηση

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, με την οποία σχεδόν όλες πλέον οι γυναικολογικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους γυναικολόγους, αποφεύγοντας να «ανοίξουμε» την κοιλιά.

Τα βασικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασσικής «ανοικτής» χειρουργικής είναι η μείωση της νοσηρότητας, η λιγότερη απώλεια αίματος, η γρηγορότερη ανάρρωση, ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, το μικρότερο ποσοστό επιμολύνσεων του χειρουργικού τραύματος, το μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών συμφύσεων, το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στη γυναικολογία είναι:

  • αφαίρεση κύστεων ωοθηκών
  • αφαίρεση των εξαρτημάτων (ωοθήκη και σάλπιγγα)
  • εξωμήτριος κύηση
  • στειροποίηση.

Πιο εξειδικευμένα χειρουργεία αποτελούν:

  • πλαστική σαλπίγγων
  • υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας)
  • εκπυρήνιση των ινομυωμάτων (αφαίρεση των ινομυωμάτων)
  • θεραπεία της ενδομητρίωσης
  • ανόρθωση του πυελικού εδάφους (πρόπτωση της ουροδόχου κύστης, του εντέρου, της μήτρας)
  • καρκίνος της μήτρας και του τραχήλου.

Τις περισσότερες φορές (εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του χειρουργείου), 4 οπές στην κοιλιά αρκούν για να γίνει το χειρουργείο. Μία στον ομφαλό των 10 χιλιοστών και τρεις χαμηλότερα, λίγο πιο ψηλά από το εφηβαίο, των 5 χιλιοστών η καθεμία.

Η κοιλιά «φουσκώνεται» από τον ομφαλό με αέρα (δοξείδιο του άνθρακα) και με μια ειδικά διαμορφωμένη κάμερα, μπορούμε να δούμε σε μια οθόνη το εσωτερικό της.

Στη συνέχεια με ειδικά επίσης εργαλεία μπορούμε να αναπαράγουμε όλες τις κινήσεις που θα κάναμε σε ένα «ανοικτό» χειρουργείο. Στο τέλος της επέμβασης «ξεφουσκώνουμε» την κοιλιά από τον αέρα και αποσύρουμε τα εργαλεία.

Η όλη διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία ενώ απαιτεί ειδικά διαμορφωμένο χώρο και εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι και η ρομποτική, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις του χειρουργού, με αντίτιμο όμως το υψηλό κόστος.

Μετά από ένα λαπαροσκοπικό χειρουργείο, η ασθενής έχει τη δυνατότητα την ίδια κιόλας μέρα να σηκωθεί από το κρεβάτι, να φάει ελαφρά, ενώ τις περισσότερες φορές παίρνει εξιτήριο την επομένη του χειρουργείου.

Μια συνηθισμένη ενόχληση μετεγχειρητικά, όχι όμως συστηματικά, είναι οι ελαφρείς πόνοι στους ώμους. Αυτό οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιούμε για να «φουσκώσουμε» την κοιλιά, είναι άνευ σημασίας και συνήθως δεν διαρκεί πάνω από 24-48 ώρες.

Η λαπαροσκόπηση είναι μια σύγχρονη και ασφαλής χειρουργική μέθοδος που δεν θα πρέπει να φοβίζει αν εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γυναικολόγους.

Συνδυάζει τα ίδια καλά χειρουργικά αποτελέσματα (ίσως και καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις) με ασύγκριτα καλύτερη μετεγχειρητική πορεία σε σχέση με το «ανοικτό» χειρουργείο.

Williams Gynecology