Στειροποίηση

H χειρουργική στειροποίηση είναι από τις ασφαλέστερες μεθόδους αντισύλληψης της γυναίκας παρ᾽ όλο που στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ως τεχνική.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, το 30% των γυναικών που χρησιμοποιούν αντισύλληψη, έχουν διαλέξει αυτή τη μέθοδο.

Είναι μια χειρουργική τεχνική, κατά την οποία με διαφόρους τρόπους απολινώνουμε (κόβουμε) τις σάλπιγγες της μήτρας. Ο πιο συνηθισμένος και απλός τρόπος είναι η τοποθέτηση ενός κλιπ σε κάθε σάλπιγγα.

Έτσι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στη μήτρα και τις ωοθήκες, άρα και επικοινωνίας ανάμεσα στα σπερματοζωάρια και τα ωάρια, οπότε η σύλληψη καθίσταται αδύνατη.

Με την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η στειροποίηση γίνεται εύκολα και γρήγορα, στο χειρουργείο ημέρας υπό γενική αναισθησία (νοσηλεία μερικών ωρών), με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (μία οπή στον ομφαλό των 10 χιλιοστών και μία δεύτερη λίγο πιο πάνω από το εφηβαίο, των 5 χιλιοστών αν χρειαστεί).

Τα πλεονεκτήματα αυτής της αντισύλληψης είναι ότι γίνεται μια φορά στη ζωή της γυναίκας, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αποφεύγεται η χρήση ορμονών ενώ η γυναίκα απαλάσσεται από το συνεχές άγχος μιας ανεπιθύμητης κύησης. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες που έχουν υποστεί απολίνωση σαλπίγγων, εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και φλεγμονών της πυέλου.

Στα μειονεκτήματα θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση.

Επίσης κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι αυτή η μέθοδος αντισύλληψης απευθύνεται σε ζευγάρια που θεωρούν ότι έχουν ολοκληρώσει  τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και η τεκνοποίηση δεν είναι πλέον στα σχέδιά τους, καθώς σε περίπτωση που αλλάξουν γνώμη, ο μόνος τρόπος επανασύνδεσης των σαλπίγγων είναι η αντίστροφη χειρουργική διαδικασία.