Κύστεις Ωοθηκών

Οι κύστεις ωοθηκών είναι πολύ κοινό εύρημα στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και όχι μόνο.

Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι και να ξεπερνάει τα 10 εκατοστά.

Τις περισσότερες  φορές πρόκειται για ωοθυλάκια (τα οποία έχουν μεγαλώσει σε μέγεθος) και δίνουν την εντύπωση κύστης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επανέλεγχος μετά την επόμενη περίοδο (μέχρι και τρεις μήνες μετά), θα μας δώσει την απάντηση, αφού τα ωοθυλάκια απορροφώνται (λειτουργικές κύστεις) ενώ οι πραγματικές κύστεις επιμένουν. Τότε μιλάμε για οργανικές κύστεις.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αυτές οι κύστεις είναι καλοήθεις. Η αιτιολογία τους ποικίλει και μπορεί να είναι ορώδεις, βλεννώδεις, ενδομητριωσικές, δερμοειδείς, αιμορραγικές, παραωοθηκικές κ.α.

Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση είναι τυχαία, μετά από έναν υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας ή για κάποια άλλη παθολογία.

Εάν πρόκειται για κύστη μεγάλου μεγέθους (μεγαλύτερου από 4-5 εκατοστα), η ασθενής μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα χρονίου πόνου (πιεστικά φαινόμενα) ή και αίσθημα πληρώσεως της κοιλιακής χώρας, ή οξέως πόνου (ρήξη, συστροφή).

Η εξαλλαγή αυτών (δηλαδή η πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια) είναι σπάνια και αυξάνεται με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Δυστυχώς ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια ασθένεια, της οποίας η πρόληψη με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα είναι αδύνατη και η οποία δίνει συμπτώματα αρκετά αργά, όταν η ασθένεια έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Ο γυναικολόγος ανάλογα με τα υπερηχογραφικά ευρήματα θα κατευθύνει την ασθενή και ενδεχομένως να ζητήσει κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις, αίματος (καρκινικοί δείκτες), ή και ακτινολογικές (μαγνητική τομογραφία).

Έτσι, μετά από αυτόν τον έλεγχο, θα συστηθεί στη γυναίκα είτε τακτική παρακολούθηση, είτε χειρουργική αφαίρεση της κύστης.

Σε περίπτωση χειρουργείου, η λαπαροσκοπική οδός είναι η πρώτη επιλογή αν πληρούνται βέβαια οι κατάλληλες προϋποθέσεις γι’αυτήν την τεχνική.

Συνήθως σε αυτές τις επεμβάσεις, η νοσηλεία είναι μόνο μια ημέρα και η ασθενής αναρρώνει εντός 24-48 ωρών με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.