Καρκίνος ενδομητρίου της μήτρας

Ο πιο κοινός τύπος και με την καλύτερη πρόγνωση, είναι το ενδομητριοειδές αδενοκαρκίνωμα και συναντάται σε πάνω από 80% των περιπτώσεων καρκίνων ενδομητρίου.
Εκτός από τον καρκίνο του ενδομητρίου (το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) υπάρχουν και άλλοι λιγότερο συχνοί καρκίνοι που αφορούν το σώμα της μήτρας, όπως τα σαρκώματα.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα (εξωγενή ή ενδογενή), η χρόνια αμηνόρροια (απουσία περιόδου), η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης (σάκχαρο), η πρώιμη εμμηναρχή, η όψιμη εμμηνόπαυση, το ιστορικό (σύνδρομο Lynch 2). Aντιθέτως υπάρχουν παράγοντες που προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου όπως τα αντισυλληπτικά (μέχρι και 50% μείωση του κινδύνου), η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, η κατανάλωση καφέ και πράσινου τσαγιού, το κάπνισμα (τα όποια ωφέλη του καπνίσματος, είναι μακράν λιγότερο σημαντικά από τις καταστροφικές συνέπειές του στην υγεία του ανθρώπου).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται σχεδόν πάντα με ανώδυνη κολπική αιμόρροια, κάτι που θα πρέπει πάντα να διερευνάται σε γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση.

Η πρώτη εξέταση στο γυναικολόγο, θα είναι ένα διακολπικό υπερηχογράφημα με το οποίο θα έχουμε μια εκτίμηση της κατάστασης μετρώντας το ενδομήτριο και στη συνέχεια αν κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει μια βιοψία  συνήθως με απόξεση.

Από κει και πέρα εάν η διάγνωση επιβεβαιωθεί ιστολογικά, μια αξονική ή καλύτερα μια μαγνητική τομογραφία θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την επέκταση της νόσου και θα αποφασιστεί το χειρουργικό πλάνο.

Συνήθως το χειρουργείο περιλαμβάνει αφαίρεση της μήτρας μαζί με τον τράχηλο και τις ωοθήκες και ενδεχομένως τους λεμφαδένες αναλόγως την αρχική ιστολογία και τον απεικονιστικό έλεγχο.

Μετά το χειρουργείο, έχοντας κάνει αυτό που λέμε σταδιοποίηση της νόσου και έχοντας την τελική ιστολογία, συγκαλείται ογκολογικό συμβούλιο και αποφασίζεται από κοινού με ιατρούς ογκολόγους, ακτινολόγους, ακτινοθεραπευτές και παθολογοανατόμους, το αν θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία από τη χειρουργική. Αυτή μπορεί να είναι χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, συνδυασμός, ή και τίποτα, ώστε να εξασφαλίσουμε τα μικρότερα δυνατά ποσοστά υποτροπής στο μέλλον. Φυσικά, όσο γίνεται η διάγνωση γρήγορα, τόσο η πρόγνωση είναι καλύτερη.

Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος του ενδομητρίου, διαγιγνώσκεται σε αρχικά στάδια, είναι καλής πρόγνωσης, με υψηλά ποσοστά ίασης και καλή ποιότητα ζωής.