Καρκίνος κόλπου

Περίπου 1 στις 100.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του κόλπου, με μέσο όρο ηλικίας τα 60 χρόνια.

Τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του κόλπου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, σχετίζονται με επιμόλυνση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, δηλαδή το HPV high risk (στελέχη 16 ή 18). Κατά συνέπεια ο κολπικός καρκίνος έχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με τον καρκίνο του τραχήλου: οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, η πρώιμη σεξουαλική ενηλικίωση, το κάπνισμα, κλπ.

Ιδιαίτερη παρακολούθηση θα πρέπει να έχουν οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του τραχήλου ή του ενδομητρίου, αφού μπορεί μια ενδεχόμενη υποτροπή να εκδηλωθεί στην περιοχή του κόλπου και να μην πρόκειται για πρωτοπαθή καρκίνο του κόλπου.

Συμπτώματα

Η κολπική αιμόρροια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, ενώ πολλές γυναίκες είναι ασυμπτωματικές. Επίσης ένα μόρφωμα στην περιοχή του κόλπου μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα στο γυναικολόγο.

Η θεραπεία όπως πάντα εξατομικεύεται ανάλογα με τη θέση, το στάδιο, την ηλικία και τη γενική κατάσταση της ασθενούς. Στα αρχικά στάδια, γενικά προτιμάται η χειρουργική εξαίρεση της βλάβης ενώ η ακτινοθεραπεία προτιμάται σε πιο προχωρημένα στάδια με καλά αποτελέσματα.